Aquest dilluns, 15 de juny, va sortir el resultat de Technovation Girls, on 3 equips de Lleida es van classificar a la semifinal mundial.

Malgrat tots els reptes durant el confinament, 40 nenes lleidatanes han pogut concloure i presentar el seu projecte.

Més de 900 nenes i adolescents de tota Espanya han participat en l’edició 2020, amb un total de 243 projectes dels quals 62 són de Catalunya.

Tots els grups han treballat amb Design Thinking en el procés d’ideació del projecte, Kanban per coordinar l’execució i Thunkable per desenvolupar l’app. L’equip sènior també ha presentat un pla de negoci i viabilitat econòmica del seu projecte.

Entre els equips juniors està Stranger Girls, format per Mar Forns Carrera, Laura Mancho Michans, Júlia Navarro Bonjorn, Núria Rosinach Comellas i Miriam Sendra Revuelta que han cursat 5è i 6è de primària al Col·legi Claver de Lleida amb les mentores Juliana Fernandes i Natàlia Girabet.

Han desenvolupat l’app Nobllying per conscienciar sobre el bullying. A Catalunya 54% dels nens i nenes pateixen bullying i molts tenen vergonya en exposar-ho als pares o responsables. L’app dóna suport oferint consells per com reaccionar en casos de bullying i fins i tot enviar un SMS a un contacte de confiança en situació de perill.

L’equip TechnoLleida Girls està format per l’Abril Sopa Avilés, l’Alejandra Checa Cuerda i la Sònia Balasch Riau que aquest any han cursat 6è de primària a l’escola Francesco Tonucci de Lleida i han tingut com a mentores Marta López i Vanesa Baulas.

Han creat RecyclePoints, una aplicació per a mòbils que vol fomentar el reciclatge de residus de difícil gestió i l’ús de transport públic amb l’objectiu de disminuir el CO₂ emès. L’usuari de l’app, gràcies a reciclar correctament i portar aquests materials a les deixalleries, obté uns punts que es poden bescanviar per tiquets d’autobús. L’app compta amb un rànquing d’usuaris i un rànquing d’escoles amb la finalitat de què qui més recicli es pugui beneficiar de més avantatges. La regidoria d’Habitatge i Transició Ecològica de la Paeria ha mostrat interès perquè l’app es pugui posar en marxa a la ciutat de Lleida.

El grup sènior és AiM format per Mariona Valls i Aitana Guillen de 15 anys i estudiants de l’IES Joan Oró amb les mentores Núria Domingo i Carme Carrión. El seu projecte Step to Stop és una aplicació per prevenir la violència de gènere. Està centrada en adolescents, però les persones més grans també poden utilitzar-la. Amb aquesta aplicació poden aprendre a actuar i reaccionar en una situació de violència de gènere, i també, si n’estan vivint una recomana llocs per anar (psicòlegs, lliçons d’autodefensa, etc.), proporciona una test que permet identificar si aquesta persona viu una situació de violència de gènere i et diu en quin grau podria estar aquesta persona. També inclou un botó d’emergència per a dones que estan a punt de ser maltractades. No només és per a víctimes, sinó també per a maltractadors i observadors.

Technovation Girls és una iniciativa global amb l’objectiu d’incrementar la participació́ femenina en l’àmbit tecnològic, impulsada per l’Associació́ Espiral, amb el suport de la Generalitat, compta amb la col·laboració́ de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida (UdL), del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida, de firmes vinculades al món tecnològic a través de l’Associació́ d’Empreses de Tecnologies de la Informació́ de Lleida (AETI), Globalleida i de l’Ajuntament de Lleida.