Aerofor del CEEILLEIDA, Lleida Drone del PCiTAL i Albice Fruits ubicada a Mequinensa han parlat de l’impacte dels drons en l’àmbit empresarial

A Catalunya s’identifiquen  67 empreses que operen en el sector dels drons, totes elles pimes i, en un 81% dels casos amb menys de 10 anys de vida. El 66% són operadors, un 10% fabricants i un 9% que es dedica al servei tècnic i formatiu

31.05.2019 Avui els Drons han estat els protagonistes al programa Empresaris de la cadena SER, organitzat conjuntament entre el CEEILLEIDA i GLOBALLEIDA.

Els empresaris, Andreu Ibáñez, President i fundador de Lleida Drone, del CEEILLEIDA, Eduard Ibáñez, Fundador i cap de projectes d’Aerofor del PCiTAL i, Amadeo Arbonés, tècnic assessor en gestió integrada de plagues d’Albice Fruits ubicada a Mequinensa han parlat de com els hi ha beneficiat l’impacte del desenvolupament de les activitats amb drons en el seu àmbit empresarial.

Un dron és una aeronau no tripulada de qualsevol mida i forma, dirigida remotament des de terra o que funciona amb un cert grau d’autonomia. Un concepte al qual ens hem anat acostumant els darrers temps i que permet classificar aquests ginys pel pes, les habilitats o l’ús que se’n fa.

L’impacte dels drons en l’àmbit empresarial destaca per la diversa combinació de tecnologies necessàries per poder fer enlairar un dron. Intel·ligència artificial, robòtica, connectivitat, ciberseguretat o realitat augmentada tenen el seu pes específic en la configuració d’aquestes naus.

Més enllà d’aquesta convergència de tecnologies, els drons impacten en la indústria per la seva transversalitat d’aplicacions (seguretat, topografia, audiovisual, etc.), per presentar-se com una nova eina facilitadora o per ajudar en la presa de decisions gràcies a la seva capacitat de captar i transmetre dades en temps real.

Segons l’informe elaborat per ACCIÓ, a Catalunya s’identifiquen  67 empreses que operen en el sector dels drons, totes elles pimes i, en un 81% dels casos, amb menys de 10 anys de vida. Dues terceres parts d’aquestes empreses es dediquen a l’operativa dels drons, un 10% a fabricar-los i un 9% al servei tècnic i formatiu. A més, pràcticament la meitat (44%) apliquen els drons en l’àmbit audiovisual, un 18% en la inspecció,  un 9% en l’agricultura el 7% a l’anàlisi geogràfica i un 6% a les emergències.

El CEEILLEIDA forma part de la Xarxa Cei, formada actualment per 18 centres empresarials distribuïts per les comarques de Lleida amb l’objectiu de dinamitzar-les econòmicament i crear-hi ocupació.

Els centres que formen part de la Xarxa que dinamitza el consorci de promoció econòmica GLOBALLEIDA, són un pol d’excel·lència empresarial i un punt de trobada on es promou la innovació com a factor clau de competitivitat i la creació de llocs de treball de qualitat.

Les empreses participants

Aerofor ubicada al CEEILleida: Eduard Ibáñez, Fundador i cap de projectes. Empresa  especialitzada en l’ús de tecnologia dron en l’àmbit mediambiental. Realitzen inspeccions d’infraestructures per determinar debilitats i punts crítics de manteniment. En aquest sentit, i si parlem de l’àmbit agrari, l’ús del dron permet augmentar el rendiment i optimització dels cultius mitjançant captació de dades aèries.

Lleida Drone ubicada al PCiTALAndreu Ibáñez, President i fundador.  L’associació Lleida Drone està formada per professionals, aficionats i empreses del sector, que se citen amb assiduïtat en l’entorn creatiu del Parc Científic i Tecnològic de Lleida, per desenvolupar projectes de tecnologia conjunts relatius als drons, així com organitzar jornades divulgatives per donar a conèixer els diferents avenços del sector.

Albice Fruits instal·lats a Mequinensa: Amadeo Arbonés, Tècnic assessor en gestió integrada de plagues. Albice Fruits és una empresa dedicada a la producció de fruita fresca, especialitzada en el cultiu d’albercocs. Utilitzen el dron per optimitzar al màxim les seves collites.

 

Programa Radio Cadena SER