El 26% de les empreses creades a Lleida al 2015 van estar liderades per dones, el que suposa 193 d’un total de 727.

Més de 100 dones han participat a la jornada: “Dones i Emprenedoria” organitzada per la Paeria i GLOBALLEIDA en el marc del Dia Internacional de la Dona, amb l’objectiu de promoure la formació i el debat sobre l’emprenedoria femenina. 

Només el 13% de les dones són directives de les principals companyies del país el 16% són membre en els consells d’administració i només el 20% de dones ocupen un lloc en el camp de les noves tecnologies.

L’Ajuntament de Lleida, a través de la regidoria Polítiques de Civisme i Igualtat, i GLOBALLEIDA han organitzat la Jornada “Dones i Emprenedoria, que ha  tingut lloc aquest dimecres 30 de març al Caixa Fòrum.

Aquesta jornada pretén ser un espai de trobada per posar en valor exemples de dones amb experiència, el talent i capacitat de lideratge que poden servir de referent a altres dones i també visualitzar el gran capital humà de dones del nostre territori que estan tirant endavant projectes i empreses amb estratègies diverses per avançar en un context canviant i complex.

La jornada ha començat amb la conferència, “Heroïnes de carn i ossos” a  càrrec de la periodista, formadora i conferenciant, Txell Costa. Al 2015 va publicar el seu primer llibre “Working Happy. Tot el que et cal per crear la millor empresa del món”. Costa ha estat escollida com a una de les cinc dones referents catalanes del 2015 pel Parlament de Catalunya. En la seva conferència ha explicat  que emprendre és un camí de creixement personal. Ha dit que, ”La dona s’ha de visualitzar, el talent queda ocult darrere patrons heretats i pors”.

En el decurs de la jornada s’ha desenvolupat una Taula d’Experiències Emprenedores, en la que ha participat Montse Vila, de la consultora Summum Experience, Mercè Tarrés, interiorista, propietària de MEI INTERIORS, Núria Fontova, biòloga i sòcia co-fundadora de PUNT ECO AGROAMBIENTAL,SL i Lídia Simon, Gerent de Perfumeria Internacional,SL. La taula ha estat   moderada per la periodista, Eva Taboada.

La segona conferència “Wonder Women al món digital” a càrrec de la youtuber Belena Gaynor. Aquesta jove, anomenada realment Belén Pueyo Vera, compagina els seus estudis en publicitat i relacions públiques, amb els seus projectes professionals  i amb un hobby que s’ha convertit en una part molt important de la seva vida, un canal de You Tube on té més de 28.000 subscriptors. En la seva conferència Belena ha deixat clar que, “el món digital ha obert un món de possibilitats  a totes les dones”. Gràcies a internet el món de la dona i la publicitat ha canviat totalment. “Nosaltres som les nostres pròpies agències gràcies la figura de la influencer”

La infrarepresentació femenina en l’àmbit empresarial, directiu o polític són fets que justifiquen jornades com la d’avui, centrada en el paper de la dona a l’empresa per potenciar la seva participació en la vida econòmica.

Durant la jornada s’ha constatat que les dones tenen més dificultats per accedir al món de l’empresa i, per tant, es registre major taxa d’atur, que fa que tinguin menys capacitat econòmica per iniciar un projecte o per accedir al finançament bancari. Els salaris de les dones catalanes són de mitjana gairebé una quarta part (un 24,8%) més baixos que els dels homes, cosa que també redueix la seva capacitat econòmica.

Per una banda, tot i què la formació acadèmica de les dones a la universitat és del 60%, la presència en carreres tècniques és molt baixa i això dificulta l’emprenedoria de les dones en sectors més tecnològics, innovadors o d’alt valor afegit.

La inauguració de la jornada ha estat a càrrec del conseller delegat de GLOBALLEIDA, Oriol Oró i la regidora de Polítiques de Civisme i Igualtat de l’Ajuntament de Lleida, Sara Mestres, que han coincidit en que s’ha de seguir treballant en polítiques que ajudin l’accés de les dones al món laboral i oferir programes que facilitin l’emprenedoria femenina, com són els microcrèdits que ofereix l’Ajuntament de Lleida des del 2004.

 

Algunes dades

Entre el 2008 i el 2015 a Lleida la taxa d’atur dels homes va passar del  6,2% al 13% mentre que en el mateix període l’atur de les dones va passar del 7,3% al 17,5% el que suposa una diferencia del 4,5%.

Pel que fa a les taxes d’atur a Catalunya passa del 7,5% de dones i el 5,6% d’homes al 2007 al 19,4% i 17,4% respectivament al 2015

En el 2015 Lleida va registrar un total de 727 nous negocis, dels quals 193 van ser impulsats per dones, de manera que la taxa d’emprenedoria femenina se situa en el 26%.

Entre el gener i el febrer de 2016 a Lleida es van registrar 178 noves empreses, un 41% més que el mateix període de l’any 2015.

Si ho comparem amb la resta de demarcacions catalanes, totes van registrar un augment de l’activitat emprenedora. Barcelona lidera el còmput total amb 3.332 noves empreses registrades el gener i el febrer (un 31,1% més que el 2015), però és Girona on l’increment respecte de l’any passat és del 75,5%, amb un total de 472 empreses i a Tarragona 333 empreses (un 31% més).

La tendència també ha estat positiva en el conjunt de l’Estat, on s’han formalitzat 19.460 noves empreses, un 22,9% més que el mateix període del 2015.

Tot i que la taxa d’emprenedoria femenina és molt més baixa que la dels homes, quan comparem l’accés de les dones als microcrèdits veiem clarament que les dones obtenen més microcrèdits que els homes, i això es deu a que els hi costa més obtenir finançament a les entitat bancàries tradicionals.

Un 59% dels emprenedors que obren un nou negoci amb microcrèdit a Espanya són dones, davant el 41% corresponent als homes. La majoria d’elles ho fa per sortir d’una situació de desocupació de llarga durada o atur.

Així tenim que, mentre que les dones utilitzen els microcrèdits per iniciar nous projectes, els homes utilitzen els microcrèdits per “ampliar o consolidar” una empresa que ja existeix.

Pel que fa a l’edat, un 44% d’empresàries es troba entre els 36 i els 49 anys, la mateixa franja en la qual s’ubiquen un 47% d’homes. Només un 20% de dones ocupen un lloc en el camp de les noves tecnologies, tal com va quedar patent en l’assistència del Mobile World Congress (MWC).

A data d’avui, només 231 dones figuren entre els més de 1.700 directius de les principals companyies del país. O el que és el mateix: només hi ha un 13% de directives. Una xifra insuficient i que, en els propers 10 anys, es preveu que tan sols arribi al 33%.

D’altra banda, segons la Comissió Europea, el nombre de dones membre en els consells d’administració de les empreses espanyoles se situa en el 16%, un percentatge gens paritari si es té en compte el pes real que té la dona en el nostre mercat laboral, on ocupa el 41% del total, o a la universitat, on hi ha un 60% de titulades.

La representació de les dones en el món polític se situa entre el 18 i el 39,4% molt lluny del que seria la paritat entre homes i dones.

 

Lleida, 30 de març de 2016

http://www.globalleida.org/sites/default/files/20160330_100748.jpg, http://www.globalleida.org/sites/default/files/dsc_0469b.jpg