Dins el cicle de conferències, que organitza periòdicament GLOBALLEIDA, en col·laboració amb La Caixa i l’Editorial Empresa Activa,  per impulsar i fomentar l’emprenedoria i el creixement empresarial, s’ha presentat la jornada que porta per títol “Els Clústers com a eina per millorar la competitivitat de les empreses”, a càrrec de Joan Martí Estévez,  un dels  principals impulsors dels Clústers a nivell mundial que  ha aconseguit recopilar i sintetitzar tot el referent a aquest nou concepte.

La jornada  ha comptat  amb la participació del president de la Cambra de Comerç de Lleida, i patró de GLOBALLEIDA, Joan Simó, i del conseller delegat d’aquest consorci, Oriol Oró, a la qual han assistit més 40 persones.

 

Martí, defineix un clúster de negocis com a una agrupació d’empreses interconnectades, proveïdors i agents de suport d’un mateix àmbit, en que  l’eix principal es basa en que empreses competidores d’un mateix sector s’uneixin  per obtenir més negocis per a tots.

Europa, i especialment la comunitat catalana, són pioneres en la confecció i agrupació de   clústers.

 

Com expert, ha explicat tots els passos que permeten tirar endavant un clúster amb èxit, i  ha analitzat  els avantatges de dur-los a terme, des d’ un punt de vista pràctic i fàcil d’entendre, amb anècdotes viscudes en primera persona pel ponent, sobre els clústers que s’estan desenvolupant en diferents sectors productius en països de tot el món.

 

 

Sobre el ponent: 

 

Joan Martí Estévez, actualment  és Gerent de Desenvolupament de Clústers a ACCIÓ, l’Agència Catalana per a la Competitivitat, que pertany a la Generalitat de Catalunya, posició des de la qual està  involucrat en la millora competitiva de 30 clústers, com per exemple, l’alimentació gourmet, motocicletes, tèxtil moda, l’òptica i fotònica, les tecnologies mèdiques, el ferrocarril o l’aigua. Amb una  experiència de 18 anys en el marc de la política d’innovació, havent treballat amb unes 2.000 empreses en els diferents clústers.

Com professional dels clústers (clúster practitioner) és  membre de la xarxa The Competitiveness Institute (TCI), i ha estat ponent en els seus Congressos Internacionals a Lió ( 2006 ) , Portland(2007), Ciutat del Cap (2008), Chihuahua (2008), Jyväskylä  (2009) , Nova Delhi (2010) , Auckand (2011), Euskadi (2012) i Dinamarca (2013). Ha estat també ponent en conferències al Brasil,Turquia , Mèxic i Croàcia.

És  professor a temps parcial de clústers i estratègia  en Institut de Formació Contínua (IL3) , ha col·laborat com a professor en estratègia de clúster a la Summer School de clústers a IESE , a la Universitat Politècnica de Catalunya

(UPC) i a ESADE, entre d’altres. També és autor del llibre “Clústers: estratègies guanyadores i treball en equip” (2013 ) .