Aquesta semana hem parlat a @OndaCeroLleida  i al programa Cafeïna de Lleida TV, de la incipient recuperació econòmica del Pallars Jussà a través de petites empreses innovadores i tradicionals alhora, amb Jaume Casado, Safrà del Montsec, Laura Samsó, Pallars Drone i Martí Armengol, Catalana del Llúpul i  amb Josep Maria Tarrat, Tècnic promoció econòmica Pallars Jussà què ens ha explicat la situació econòmica actual de la comarca i l’aposta que s’està fent donant suport a les noves iniciatives empresarials com  són aquesta  mostra de gent jove que han apostat per quedar-se al territori.

Els tres projectes que han explicat el seu model de negoci  combinen la innovació i la tradició,  totes han estat assessorades o acompanyades des del CEI Pallars Jussà i de la Xarxa CEI a través dels tècnics de GLOBALLEIDA.

En l’actualitat el CEI Pallars Jussà compta amb dos centres oberts, un a les instal·lacions de l’edifici CITA i l’altre a l’Ajuntament de Talarn, que forma part de la Xarxa CEI del territori que dinamitza GLOBALLEIDA. Els dos centres que actualment allotgen un total de 9 empreses de diferents sectors de serveis treballen amb un lema molt entenedor i engrescador “Unim persones per dinamitzar l’economia”.

http://lleidatelevisio.xiptv.cat/cafeina/capitol/jaume-casado-safra-del-montsec-laura-samso-pallars-drone-i-marti-armengol-catalana-del-llupul

“El Safrà del Montsec”, dedicada al cultiu d’aquesta espècie han aconseguit en la seva primera collita, la màxima puntuació en qualitat del seu joveníssim safrà.

Empresa fundada per la parella Jaume Casado i Magda Plazas, que viuen només d’una hectàrea al Pirineu, plantant safrà han creat la seva pròpia marca, Safrà del Montsec, als Masos de Llimiana. En la segona collita l’empresa que gaudeix d’una certificació de qualitat categoria 1, la més elevada reconeguda, ha creat en plena collita una vintena de llocs de treball entre les tasques de recollida i preparació del producte final.

El safrà es considera pur quan compleix amb els requisits de la norma ISO 3632 i quan cap material extern s’ha afegit al producte natural. Depenent de la seva puresa i intensitat es determina la categoria que en aquest cas ha esat la màxima fet que  els hi permet vendre el seu producte, a 19 euros el gram més IVA.

Actualment estan venent el seu producte a Semon, una de les empreses de productes gourmet més importants d’España, L’Indret Privée de Semon, ubicada al carrer Ganduxer de Barcelona, també venen al Restaurant Can Boix de Peramola i en algunes cases de pagès de luxe de la comarca.

L’empresa Pallarsdrone, amb el Dron, vehicle aeri no tripulat o Remote Piloted Aircraft (RPA) ofereix serveis en àmbits com el medi ambient, construcció, mobilitat i trànsit, topografia o emergències naturals entre d’altres.

Instal·lada al Cei Pallars Jussà des de el passat mes de Juliol, ofereixen serveis de disseny de projectes aeroespacials i drons per a empreses i a tot tipus de clients. També ofereix assessorament en marketing, conferències, desenvolupament de negoci, així com traduccions tècniques d’ enginyeria i formació especialitzada en drons a Universitats, escoles i programes d’ emprenedors.

Laura Samsó Pericon, Enginyera Tècnica en Telecomunicacions (Bachelor d’ Electrònica) i Màster en Ciència i Tecnologia Aeroespacial, fundadora de Pallarsdrone està especialitzada a dissenyar projectes aeroespacials i drons per a empreses i agències internacionals, i participa en els grups de regulatoria nacionals e internacionals, entre ells JARUS i a més és membre de AERPAS i col.labora en el nou grup d’ AENOR dedicat als drones.

El Dron, vehicle aeri no tripulat o Remote Piloted Aircraft (RPA) pot oferir serveis molt útils en diferents àmbits; medi ambient, construcció, mobilitat i trànsit, topografia, emergències naturals i un llarg etcètera. Molt especialment i a la comarca del Pallars Jussà, aquesta tecnologia és aplicable a l’agricultura i ramaderia on permet ser més eficient en la gestió de les explotacions. També en el món de la geologia l’ús d’aquest tipus de tecnologia pot facilitar encara més la gestió i divulgació d’aquest recurs extraordinari de la comarca.

 

L’empresa Catalana de Llúpol S.L, empresa guanyadora del premi Jove Emprenedor/a del jussà, guardó lliurat el passat mes d’abril, en el marc de la 7a Trobada Empresarial del Pallars Jussà, està formada per quatre joves emprenedors, amb seu a Tremp, és un projecte que es caracteritza per la seva originalitat i sostenibilitat, donat que es un producte pioner en el seu camp a la comarca i a Catalunya, si tenim en compte que es tracta d’un producte que habitualment els productors del nostre país l’importen d’altres indrets. Han posat en marxa una plantació experimental de llúpol per fabricar cervesa.

La finca té uns 3.000 metres quadrats de superfície i una plantació de 14 varietats diferents (2 del Pallars, 3 de Lleó i 9 d’Alemanya). El projecte ha nascut com una alternativa als cultius tradicionals i amb la ment posada amb l’entrada en funcionament del futur reg de la Conca de Tremp. La producció d’aquesta plantació és d’entre 600 a 800 quilos. La majoria del llúpol està destinat a fabricar cervesa però també s’està utilitzant per fer infusions donades les seves propietats somníferes i antiestressants.

El resultat d’aquesta plantació experimental ha de determinar quines són les varietats que millor s’adapten al clima i al sòl de la comarca i resulten més aptes per a la fabricació de cervesa. Martí Armengol ha explicat que els primers resultats sobre quines varietats són les més adequades i les que més producció donen se sabran en dos o tres anys. El cultiu del llúpol podria ser una realitat a la comarca i donar llocs de treball i uns ingressos més alts que els cultius tradicionals. La primera collita de llúpol va ser a la tardor passada 2015. El cultiu arribarà al ple rendiment en uns tres o quatre anys des de la seva plantació.

http://www.globalleida.org/sites/default/files/cybil0zweaey-wx_1.jpg

http://www.ondacero.es/emisoras/catalunya/lleida/audios-podcast/la-ciutat-lleida-291116_2016120258412d480cf276451fd1f603.html