Trobada empresarial vinícola d’accés al mercat Coreà que organitza la Cambra de Lleida per donar a conèixer els nostres vins als importadors sud coreans.

L’organització de la missió comercial inversa també compta amb el suport de la Diputació de Lleida, Prodeca  i CaixaBank

La Cambra de Comerç, Indústria de Lleida organitza entre el 22 i el 26 de febrer a Lleida la V edició del International Wine Business Meeting centrada en el mercat sud coreà. En el decurs de la trobada, els principals importadors de vi de Corea del Sud es reuniran amb 22 cellers lleidatans, catalans i espanyols.

La trobada pretén contribuir a potenciar les exportacions de vins en aquest mercat que es troba en clara expansió. GLOBALLEIDA, col·labora en aquest esdeveniment juntament amb la Diputació de Lleida, el Departament d’Agricultura –a través de Prodeca– i Caixabank.

La missió comercial inversa amb Corea del Sud s’ha obert amb una conferència sobre el sector vitivinícola català, que ha remarcar el potencial exportador dels ports de Barcelona i Tarragona i les connexions que facilita l’aeroport de Barcelona amb més de 175 destinacions fora d’Europa. També es va destacar que Catalunya és el primer clúster agroalimentari d’Europa, amb 3395 empreses  dedicades a la producció i processat d’aliments i que el sector vitivinícola compta amb 11705 productors, 595 cellers i 57040 hectàrees.

Els bons resultats aconseguits en la darrera missió comercial inversa amb el Japó l’any passat, ha esta el motiu de  centrar el V International Wine Business Meeting a Corea del Sud, el tercer mercat més gran d’Àsia, pel que fa al consum de vi.

Les importacions sud coreanes de vi van arribar el 2011 suposaven  80 milions euros. Una dada que al tancament de 2015 arribava ja als 140 milions d’ euros, el que representa un increment percentual en aquest període del 72.95%.

D’aquest import, els vins espanyols representen al voltant de 10 milions d’euros, tot i que la seva presència ha crescut un 125% en els darrers quatre anys.   Pel que fa als volums comercialitzats, Espanya ha passat de vendre 2.676 tones de vi l’any 2011 a 4.159 el 2015. Les dades doncs, evidencien clarament el potencial de creixement de les exportacions catalanes i espanyoles de vins en aquests mercats. 

El vi és una beguda “de moda” entre la classe mitja‐alta coreana, i la rellevància d’aquest fet radica en el poder d’aquestes classes socials per establir tendències de consum. Alhora, cal destacar la fidelitat del consumidor asiàtic, apassionat per tot allò que prové de l’oest. Si bé actualment es veu el vi com un producte de luxe, el cert és que a Corea el consum diari d’aquesta beguda creix any rere any i se situa ja en els 7 litres per càpita.

En aquest marc, els vins espanyols ocupen la cinquena posició en termes de valor com a proveïdors de vi a Corea del Sud per darrera de Xile, França, EUA i Itàlia.

Si ens mirem les dades per volums però, Espanya és avui per avui el segon proveïdor de vi d’aquest mercat asiàtic. Cal destacar també que les importacions de vi a aquest país asiàtic s’han disparat com a conseqüència de l’Acord de Lliure Comerç entre la UE i Corea del Sud que va entrar en vigor l’1 de juliol de 2011. Aquest acord va tenir un Organitza: Col∙laboren: 2 doble efecte: d’una banda va contribuir a reduir els preus de venda del vi, però també va permetre que la beguda s’acostés més al consumidor final.

Els objectius del V International Wine Business Meeting se centren en donar a conèixer la qualitat i diversitat de vins catalans, crear llaços de relació entre empresaris productors i els principals importadors sud coreans del sector per tal de incrementar a mig i llarg termini les exportacions de vins catalanes.

Lleida, 23 de febrer de 2016