El pla destaca les principals tendències  i canvis en el negoci  que afecten a la seva competitivitat i contempla el desenvolupament d’un clúster de l’oli, amb l’objectiu de dinamitzar i reforçar les empreses d’aquest sector.

Amb el suport del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i els Fons Socials Europeus (FSE), GLOBALLEIDA ha presentat, avui, a les instal·lacions del Cei de Les Borges Blanques, el primer document estratègic pel sector de l’oli a Lleida, sota el títol “Estudi de Diagnosi i Propostes per la Millora de la Competitivitat del Sector Oleícola a la Província de Lleida”, en el que es destaquen les principals tendències i canvis en el negoci  que afecten a la seva competitivitat. 

Davant d’una cinquantena de representats de les principals empreses relacionades d’aquest sector, s’han presentat les conclusions per poder definir un pla d’actuacions que permeti dinamitzar el sector i reforçar la posició competitiva de les empreses que en formen part, i s’ha defensat el paper dels clústers en la cohesió dels sistemes productius.

L’estudi que s’ha presentat avui, s’ha fet a partir d’una mostra de 35 empreses, d’un total de 90 relacionades en aquest sector, a partir de les que s’ha  desgranat detingudament el resultat de l’anàlisi centrat en la producció, fabricació o la distribució de l’oli.

En la primera fase d’aquest estudi, s’ha obtingut una fotografia detallada del sector de l’oli en el seu conjunt, i s’han pogut identificar, els principals  reptes estratègics comuns i per segments de negoci de les empreses.

Així, l’estudi recull que les 90 empreses lleidatanes relacionades en el sector oleícola, facturen 525M€ i comercialitzen 136,4 mil Tones d’oli. S’han considerat dades com, la concentració del teixit empresarial d’aquest sector a les Garrigues, Segrià sud, l’Urgell i la Noguera, repartides en un 60% en cooperatives i en un 40% en empreses privades.

També es recull que l’oli a granel representa entre el 65% i 70% del volum comercialitzat a grans envasadores (marquistes o no), com també en forma d’ingredient per industries multinacionals alimentaries, i que l’oli envasat, que es ven amb marca pròpia, representa entre un 35% i un 40%, destacant dos models de comercialització: per un costat un grupet d’una quinzena d’empreses amb un posicionament gourmet i un alt nivell d’internacionalització i per altre una majoria de cooperatives i molins privats que tenen un posicionament i model de vendes artesanal i que venen de manera molt local a Lleida

L’estudi detecta algunes  grans empreses líders en el territori com són Borges, Euroaliment o Nortoliva, entre d’altres i la proliferació de petites empreses amb estratègies diferencials. També s’ha detectat que Lleida és líder a Catalunya en producció d’oli ecològic i que en un radi de 150Km s’aglutina més del 90% de la producció de l’oli de Catalunya o que Lleida actualment exporta el 52% d’oli del total de Catalunya.

També es desprèn que el sector es divideix en 5 segments  d’activitats segons la tipologia  d’empresa: Gran Consum, Subproductes, Maquila (empreses processadores subcontratades) , Top Gourmet i Gourmet/Artesà.

Davant del resultats d’aquest estudi es plantegen diversos reptes per les empreses d’aquest sector:

1.- Ser capaços d’embassar més part de la producció en marca pròpia.

2.- Obrir nous nínxols de mercat com la producció de l’oli ecològic/biodinàmic que en països com Alemanya, USA i Japó són una opció en creixement. Lleida ja concentra el major volum de producció d’oli ecològic de Catalunya i podria destacar en aquest posicionament.

3.-Potenciar la presencia en el sector gourmet i focalitzar els esforços en la comercialització i no només en la producció.

4.-Les empreses que es dediquin a la comercialització de l’oli a granel, han d’intentar reduir costos de producció i modernitzar-se per conèixer els criteris de compra dels client més enllà del preu, si volen ser competitives

En el decurs de la presentació d’aquest estudi, els assistents també han pogut validar i debatre les principals conclusions que es deriven pel sector, i constatar la importància que suposa per ells conèixer  l’estratègia d’èxit o de futur en aquest negoci i treballar en un pla d’acció comú, adaptat a la realitat de les empreses i agents del sector de l’oli de Lleida obtenint una visió de futur de clúster.

Des de GLOBALLEIDA, es planteja la importància de treballar la política de clústers, i es va determinar elaborar un mapeig de les potencialitats dels diferents sectors del territori, amb el que es van poder identificar els principals sectors punters com: el porcí, el fructícola, el sector de l’oli, el del vi, el gourmet i els esports d’aventura.

L’alcalde de Les Borges Blanques, Enric Mir, acompanyat del conseller delegat de GLOBALLEIDA, Oriol Oró, han estat els encarregats de donar la benvinguda als assistents i presentar l’acte per donar a conèixer les conclusions d’aquest estudi.

http://www.segre.com/index.php?id=995&no_cache=1&tx_ttnews%5Btt_news%5D=281663, http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies-comarques/lleida-reinvindica-loli-de-la-zona/video/5539226/, https://www.flickr.com/photos/131515621@N05/sets/72157653615721794