Resultat de l’estudi: “Iniciativa de reforç per a la competitivitat del sector porcí a les comarques de Lleida”

Les principals línies de creixement identificades en aquest estudi són: estructurar i liderar el sector de la proteïna alternativa a nivell català, i identificar noves oportunitats de negoci en nous segments i mercats

El consorci de promoció econòmica GLOBALLEIDA ha presentat avui les principals estratègies de creixement pel sector porcí del conjunt de les comarques de Lleida, com a resultat de les conclusions de l’estudi “ Iniciativa de reforç de la competitivitat del sector porcí”. L’estudi ha estat presentat al Palau de Congressos de Lleida on ha reunit als principals operadors del sector porcí i les empreses líders en proteïna alternativa.

Durant els mesos d’intens treball realitzat per elaborar aquest estudi, amb el qual s’ha comptat amb la col·laboració dels diferents operadors del sector porcí, s’han analitzat diversos aspectes com la possibilitat de les empreses de dur a terme un procés de canvi estratègic; segmentar les diferents tipologies d’empreses existents i les seves necessitats per tal de plantejar reptes i millores; analitzar  les principals tendències de futur del negoci i la normativa que hi fa referència (clients, competidors, proveïdors, tendències socials, legislació, etc.).  També, s’ha dut a terme un anàlisi exhaustiu de la competència, tant a nivell nacional com internacional, per identificar les diferents alternatives i opcions estratègiques de futur que tenen les empreses del sector, i s‘ha elaborat un pla d’actuació on es defineixen diferents accions per augmentar la competitivitat empresarial del sector porcí.

A Lleida hi trobem un important volum d’empreses que es dediquen principalment a la producció porcina, però no compten amb aprovisionament suficient de matèries primeres per dur-lo a terme (i l’han d’importar en un alt grau) com tampoc en duen a terme la transformació, que majoritàriament es desenvolupa al barcelonès o gironès i més recentment a l’Aragó. Cal destacar també però la presència de grans integradores, algunes líders internacionals amb facturacions de més de 1.700Md’€ que tot i tenir arrels clarament productores poc a poc han anat integrant noves empreses i negocis per passar a ser elaboradores i comercialitzadores, inclús amb marca pròpia. Destaca també la importància de la presència d’algunes empreses de fora de la zona, que tenen una bona part de la cria porcina a  les comarques de Lleida. A nivell de nínxols de mercat, també després de l’anàlisi realitzat es pot constatar que a Lleida hi trobem algunes empreses mitjanes i petites líders i que aposten per oferir un producte diferenciat i de qualitat al client.

Durant l’estudi realitzat s’han analitzat les diferents línies estratègiques del sector porcí. Cal esmentar que per a cadascuna d’aquestes línies estratègiques i segons la corresponent posició en la cadena de valor, es podran identificar diferents opcions estratègiques o formes de competir. A mode de resum les 3 diferents línies estratègiques identificades i que responen a la demanda serien:

  1. Porc “Commodity”: Es tractaria d’aquelles empreses que treballen amb el porc de raça blanca, producció estàndard actual.
  2. Nínxols de mercat: En aquesta línia hi tindrien cabuda totes aquelles empreses que generen un clar valor afegit al porc, ja sigui perquè treballen amb alguna raça específica d’alta qualitat o bé ecològic o bé amb alts nivells de benestar, lliures d’antibiòtics, etc.
  3. Carn 2.0: Aquí es recollirien aquelles empreses que treballen en la cadena de valor de la proteïna alternativa, ja sigui carn de laboratori o provinent de proteïnes vegetals o altres fonts de proteïnes no convencionals.

Com a resultat de la presentació d’aquest estudi impulsat per GLOBALLEIDA, i amb el suport del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), els empresaris del sector porcí  que han assistit a la  jornada han prioritzat les accions que han considerat de major impacte i que cal realitzar de manera més immediata, sent les vinculades a:

  1. Estratègia “nínxol”: Incrementar el valor afegit (preu/kg) de la venta de la carn
  2. Vincular-se amb l’ecosistema innovador de proteïna per al consum humà (ja sigui vinculat a vegetal de 2na fase, carn de laboratori, etc) per tal de desenvolupar noves solucions per al mercat

Algunes dades d’interès que s’han destacat en la presentació han estat entre d’altres que, el 60% de les proteïnes consumides en el 2040 seran d’origen vegetal. Que la carn de laboratori entre el 2021 i 2023 serà assequible econòmicament pel consumidor, que la carn ecològica creix sobretot a nivell europeu i que el benestar animal es tant o més important que l’ecològic.

El Conseller Delegat de GLOBALLEIDA, Oriol Oró, acompanyat del  Regidor de Promoció Econòmica i Emprenedoria, Paco Cerdà i el director de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Ramon Boixadera ha estat l’encarregat de donar la benvinguda als assistents.

 

 

Recull de premsa