Organitzat conjuntament per GLOBALLEIDA, el departament d’Educació i l’IMO (Institut Municipal Salvador Seguí)

Enguany els 7 centres participants han esta el Col·legi Maristes (Calidoscopi), l’INS Castell dels Templers, el PTT Mollerussa, PTT Tàrrega, l’INSS Guissona, l’Escola agrària d’Alfarràs i l’IMO, amb un total de 105 alumnes que han creat 7 cooperatives

Un total de 105 joves de set centres formatius de Lleida, Mollerussa, Tàrrega i Guissona van participar aquest divendres en el Mercadet dels Joves Empresaris de Ponent, a la plaça Sant Joan, amb l’objectiu de comercialitzar els productes produïts per les cooperatives creades durant aquest curs escolar, resultat del treball pràctic en la  creació d’una empresa.

El mercadet, organitzat conjuntament per GLOBALLEIDA, el departament d’Educació i l’IMO (Institut Municipal Salvador Seguí), és l’activitat final del projecte JEP que en aquesta edició ha tingut lloc, a la plaça Sant Joan de Lleida.

El projecte Joves Empresaris de Ponent (JEP) és una activitat d’emprenedoria adreçada a l’alumnat d’ESO, PFI i cicles de grau mitjà amb la finalitat de desenvolupar l’actitud emprenedora.

Els centres educatius s’han implicat  i han treballat la emprenedoria a les aules formant a aquests joves per aprendre com tirar endavant un projecte empresarial. Com a resultat els alumnes, als set estands han ofert tota mena de productes, des de mascaretes i sabó fet artesanalment fins a complements per al telèfon amb fusta reciclada i plantes.

El JEP proposa, a l’alumnat, crear i gestionar la seva pròpia empresa en la qual s’establiran relacions comercials amb altres empreses d’aquest projecte, per aconseguir la compravenda dels seus productes en un mercadet que es realitza a final de curs. En diem relacions comercials perquè el que fan els Joves es buscar un o varis proveïdors que els subministrin productes que hauran de vendre al mercadet. Després aquests alumnes calculen el benefici obtingut i una part es destina a finalitats socials, tal com marquen els principis cooperatius.

Durant el curs fan una sèrie d’activitats (totes controlades i entregades en una plataforma moodle) per aconseguir que totes les empreses estiguin al dia en quan a la seva constitució, relacions comercials i catàleg de productes amb l’objectiu que arribin al mercat amb tota la feina feta.

L’alumnat, a través d’aquesta experiència pràctica, té l’oportunitat de desplegar competències socials en un context real, competències com: la iniciativa, la presa de decisions, la creativitat, el treball en equip, l’atenció al client, l’organització, l’autonomia, etc.

El professorat dels centres participants manifesten que aquest projecte els facilita treballar amb molt èxit les competències curriculars d’educació secundària obligatòria que inclouen les vuit competències bàsiques que ha d’assolir l’alumnat en finalitzar l’educació bàsica com: la comunicativa, lingüística i audiovisual, la artística i cultural el tractament de la informació i competència digital, la matemàtica així com la autonomia i iniciativa personal, social i cultural.

Miquel Pueyo, va visitar el Mercadet i va valorar molt positivament aquesta iniciativa, que altres anys se celebrava a la plaça de la Catedral. Els alumnes per la seva part, van valorar molt positivament la jornada i van admetre que els ha servit per descobrir una possible sortida laboral, a més de per saber com funciona un negoci per dins.