Un document que reflecteix la cohesió entre el territori i les persones a través d’un cultiu i un producte que porta com a segell d’identitat: un clima, un caràcter i una terra.

Ahir el Parador del Roser de Lleida, va acollir la presentació del llibre La Conca de Tremp celler del Pirineu dos mil anys de vinya i vi, acompanyat d’un tast de vins ofert per petits cellers que han sorgit a la zona en la última dècada. El llibre dels autors Xavier Tarraubella i Laureà Pagarolas, és un document extraordinari que fa un repàs exhaustiu del paper que ha jugat durant centenars d’anys  la vinya i el vi a la comarca del Pallars Jussà.

El Pallars ha estat històricament una terra de vins que al llarg del s. XX va anar substituït la vinya per altres cultius. A inicis del XXI i a causa del canvi climàtic, grans cellers van fer una aposta per plantar vinya als Pirineus, al Pallars concretament. Molts petits propietaris van plantar vinya fins al punt que la seva extensió es va doblar en una dècada.

Avui el Pallars es troba en un moment d’ebullició vitivinícola, on els darrers anys s’ha produït una explosió de petits cellers liderats per joves molt formats que han fet una aposta per la qualitat i pels  dos elements que donen singularitat als vins del Pallars: la varietat tèrmica provocada per l’alçada i per un terreny únic geològicament i paleontològicament parlant.

El Pallars compta, en l’actualitat, amb 10 projectes vitivinícoles amb celler propi. Fet que repercuteix directament al desenvolupament de la comarca, tant a nivell econòmic, pel que fa a la creació de riquesa a tot el territori i a la creació de llocs de treball en concret, com per la seva incidència en la societat i la cultura. La presència, encara avui, de cellers i cups en moltes cases dels seus pobles constitueix un testimoni inqüestionable d’aquest fenomen i de la tradicional funció de la Conca de celler del Pirineu, des de la Vall d’Aran fins a Andorra.

El llibre que s’ha presentat avui, ofereix una visió transversal d’aquest conreu, és a dir, no només de la seva evolució en el decurs dels segles, sinó també del seu comerç i consum, dels sistemes tradicionals de producció i dels aspectes relacionats amb la toponímia i el folklore, a més d’una visió del present i de les seves perspectives de futur.

En resum, els autors amb aquest document han volgut reflectir la cohesió entre el territori i les persones a través d’un cultiu i un producte que porta com a segell d’identitat: un clima, un caràcter i una terra.

Aquest acte ha estat organitzat per l’Ajuntament de tremp a través del programa Al teu gust, aliments del Pallars, un programa de dinamització del sector agroalimentari del Pallars Jussà amb la col·laboració de Pallars Actiu, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i GLOBALLEIDA

Els cellers

Celler Miquel Roca, petit celler familiar situat al poble de Sant Cristòfol de la Vall. El microclima d’aquesta vall és molt favorable per al conreu de la vinya. La bona insolació i el contrast tèrmic entre el dia i la nit són els principals factors que afavoreixen una bona maduració i qualitat del raïm.

Celler Mas Garcia Muret, situat al Pallars Jussà, la producció amb  collita pròpia de raïm garanteix que els nostres vins transmeten les característiques especials de la geografia, la geologia i el clima de la nostra terra.

Celler Xics de Cal Borrech, El Celler – Restaurant Xic’s Cal Borrech, neix amb una voluntat clara de fer difusió del món del vi. Situat a la població de Figuerola d’Orcau, al Pallars Jussà, coneguts com el “metro de Figuerola”. Han recuperat la producció del vi fa aproximadament 12 anys.

Celler Vila Corona, situat a Vilamitjana (Pallars Jussà) en una nau semi soterrada que data del 1993, envoltada de 10 ha. de vinya pròpia plantades al 1989, amb les varietats de raïm blanc Riesling i Chardonnay, les de negre Ull de Llebre, Garnatxa negra, Morastell, Merlot i cabernet Sauvignon.

Celler Sauvella, situats els vessants del poble d’Orcau, custodiades per un castell de mil anys, es troben les vinyes de Sauvella. La finca compta amb 5 hectàrees de vinya de producció ecològica, certificada pel CCPAE, de les varietats Cabernet Sauvignon, Sirà, Garnatxa, Ull de llebre i Macabeu, i varietats autòctones, com el Brocada i el Sumoll negre, varietat desapareguda que han recuperat. Els vins de Sauvella formen part de la DO Costers del Segre.

Celler Castell D’encus, situat al Pirineu i dins la DO Costers del Segre, produeix vins d’alçada de qualitat sota la direcció de Raül Bobet. Vins com l’Ekam, el Thalarn, el Taika, el Taleia, el So2, el Quest, l’Ekam Essència i l’Acusp. Vins de muntanya, naturals. El vi està fermentat en diferents materials: tines de fusta i d’acer inoxidable i cups de pedra naturals. Gràcies a aquests tres materials obtenim vins amb tons i matisos molt diferents i amb una gran complexitat aromàtica.

Celler El vinyer, situat a Fígols de Tremp al Pallars Jussà, és una empresa de caràcter familiar que es dedica al cultiu de la vinya i a l’elaboració de vi. Abans que la fil·loxera arribes a Catalunya, el Pallars Jussà comptava amb unes 8.000 hectàrees de cultiu de vinya i era conegut com el celler dels Pirineus.

El Vinyer entrà en producció la verema del 2014, i al 2015 va embotellar i comercialitzar els primers vins dins la DO Costers de Segre. Frescos i aromàtics són un clar reflex del terreny i el clima de la Conca de Tremp.

Celler Batlliu de Sort, situat en una antiga borda, ha posat a la venda els primers vins d’alta muntanya de les veremes 2010 i 2011 (cultivats a 900 metres d’altitud): el Biu Negre (de pinot noir) i el Biu Blanc (pinot noir i viogner).

Celler Terrer el Pallars, situats Figuerola d’Orcau (Pallars Jussà) en una casa datada de l’any 1703 amb parets de pedra i roca. Ofereixen uns vins moderns  amb un toc de sofisticació; el macabeu en barrica d‘acàcia del Conca d’Orcau o la frescor dels vins d‘alçada en el cupatge de negres Conca de Tremp.

Celler Vidavins Figuerola De Orcau, Cataluna, Spain.  vins artesanals de producció pròpia amb fonaments ancestrals i ecològics.

Recull de premsa:

La Manyana:

<div data-configid="32615895/59076959" style="width:400px; height:300px;" class="issuuembed"></div><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script type="text/javascript" src="//e.issuu.com/embed.js" async="true"></script>