Dinamitzat per GLOBALLEIDA i que amb el recolzament dels principals agents del sector actualment  es troba en fase de constitució.

Fet que suposarà una oportunitat per l’evolució del sector i serà una aposta per la producció d’oli ecològic, potenciar la presencia en el sector gourmet i optimitzar la cadena de valor.

Des de GLOBALLEIDA, com a dinamitzadors de la promoció econòmica  buscant la millora de la competitivitat de les empreses, i detectant les possibles oportunitats que l’evolució del mercat fan aflorar, s’ha impulsat  la creació del Clúster Oleícola de Catalunya, agrupació d’empreses i institucions relacionades en els diferents nivells del sector oleícola, amb l’objectiu de, mitjançant la cooperació, millorar les possibilitats competitives dels nostres olis.

GLOBALLEIDA, en el marc de la 53 edició de la Fira de l’Oli ha donat a conèixer la situació actual del procés de constitució del Clúster de Catalunya,  que es va presentar el passat mes de juliol davant de més de 90 empreses del sector que representen una facturació global de més de 500M€ i que comercialitzen més de 136.000 Tones d’Oli, concentrades a les Garrigues, el segrià Sud, l’Urgell i la Noguera repartides en un 60% en cooperatives i en un 40% en empreses privades.

 

L’estudi presentat per GLOBALLEIDA, diu que un 80% l’oli verge extra de Lleida no s’envasa,  es ven a granel, la majoria s’exporta a  Itàlia i França. Les dades refermen que s’ha d’intentar augmentar el percentatge de l’oli envasat i la formula és apostar per les noves oportunitats, com l’oli ecològic, potenciar la presencia en el sector gourmet i nous mercats i optimitzar la cadena de valor dels productors tradicionals. La formula per competir amb els preus  de zones extensives com Andalusia o Tunísia és l’ envàs d’un producte de més qualitat.

 

El missatge que s’ha volgut transmetre en aquesta presentació als principals productors d’oli de les Garrigues, és que s’ha d’envasar més s’han de tenir productes de més qualitat s’ha d’impulsar el sector ecològic, perquè és amb el que tenim un avantatge més competitiu.

 

Actualment el Clúster que està en fase de constitució treballa en la redacció dels estatuts i en la creació de una junta directiva per optimitzar la cadena de producció  i incloure a més dels productors, al comerç i empreses complementaries dels sector, amb l’objectiu d‘unir a les empreses per rebaixar els costos i fer recerca de nous mercats.

També s’ha volgut destacar que el fet de tenir un oli reconegut, i venut a tot el món, amb uns estàndards de qualitat superiors ha de ser l’objectiu del mateix, ja que això no sol farà millorar la situació dels productors locals, sinó que millorarà i farà créixer un seguit d’empreses accessòries que generaran un major valor afegit al territori. L’oli és un multiplicador de l’activitat de la zona, però mitjançant la cooperació, hem de ser capaços de fer evolucionar totes les empreses del sector, actualitzant els seus processos i guanyant quota als millors mercats.

Per acabar s’ha remarcat que, el Clúster ha de ser aquell marc de treball de totes les empreses relacionades amb el sector de l’oli, on col·laborin plegades a augmentar la competitivitat, a explorar nous mercats i en definitiva, fer arribar l’oli de les nostres terres a les més altes fites. Millorant el territori, valoritzant el producte i aconseguint oportunitats per la gent, el territori i l’oli.

Lleida, 16 de gener de 2016