Un any més la Paeria i GLOBALLEIDA han organitzat una jornada en el marc del Dia Internacional de la Dona, amb l’objectiu de promoure la formació, el networking i el debat sobre l’emprenedoria femenina.
Amb Maria Teixidor Jufresa, de la Junta Directiva del FC Barcelona, responsable del futbol femení, en la conferència inaugural, Trencant motlles. Lideratges femenins a l’empresa i a l’esport.
Lleida dimecres 14 de març de 2018. L’Ajuntament de Lleida, a través de la regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat, i GLOBALLEIDA han organitzat la Jornada “Dones i Emprenedoria D&E” , que ha tingut lloc aquest dimecres al CaixaForum.
La inauguració de la jornada a la que s’han inscrit més d’un centenar de persones, ha estat a càrrec de la regidora de Seguretat ciutadana i les polítiques per al civisme i la igualtat, Sara Mestres i del conseller delegat de GLOBALLEIDA, Oriol Oró.
L’objectiu principal de la jornada, és crear un espai de trobada promoure la formació i el debat sobre l’emprenedoria femenina, presentar experiències, compartir aprenentatges, crear un espai de trobada entre les empresàries lleidatanes i visualitzar el talent femení com a motor social.
La conferència inaugural de la jornada ha estat Trencant motlles. Lideratges femenins a l’empresa i a l’esport., a càrrec de Maria Teixidor Jufresa, advocada i mediadora, vicesecretària de la Junta Directiva del FC Barcelona, responsable del futbol femení, presidenta del Grup Edelmira Calvetó i cofundadora BCN RESOL ODR SOLUTIONS. Ens ha explicat la realitat del món laboral, que la revolució és necessària, que la por és el que sustenta el sistema i que s’ha de trencar la caixa que ens limita. “El món és fa fent”
Tot seguit la periodista, Vanessa Vortega Bonilla, ha presentat la taula rodona amb les experiències emprenedores de, Alexandra Jiménez Loretz, fundadora de l’Institut de Dansa i Arts Escèniques de Lleida. Rous Martínez Muñoz, promotora de l’associació esportiva PIBODY. Ester Barqué Setó, community manager i formadora. Neus Escarp Ribes, directora creativa de l’empresa #artistaesportista. Un espai en el que han pogut explicar el camí que han hagut de seguir per aconseguir estar al capdavant del seu negoci, totes han coincidit en que tenien una gran passió pel que feien i que la constància, dedicació, autoconfiança han estat bàsiques per aconseguir estar on són.
Per últim, s’ha organitzat el taller, Inspiració: Autoestima’t: 1, 2, 3… Acció! a càrrec de Laia Martínez Bagué, apassionada d’Internet, els esdeveniments i el networking i Alicia Romero Martínez, mestra, coach en educació i neuroeducadora. Un taller per ajudar a adquirir habilitats per millorar l’autoestima, amb dinàmiques que aconsegueixen que les participants passin de ser espectadores a protagonistes, amb l’objectiu que després d’aquest taller, res torni a ser com abans!
Dades generals sobre les dones i l’emprenedoria a nivell mundial
Al món hi ha128 milions de dones emprenedores, de les quals 650.000són espanyoles. La taxa d’activitat emprenedora femenina a escala mundial és de l’11% i a Espanya, del 4,5%. Entre el 2011 i el 2013 menys d’un 3% de les 7000 companyies que van rebre inversió tenien una dona com ideòloga del projecte. És a dir com a directora general o CEO. La conciliació i les dificultats per accedir al finançament són alguns dels principals problemes que troben les dones per a emprendre; això n’augmenta l’índex d’abandonament i amplia la bretxa de gènere.
El perfil de dona emprenedora és d’entre 25 i 34 anys, i més de la meitat té un nivell de formació superior. El 70% de les dones emprenedores a Espanya inicia negocis perquè veu una oportunitat de mercat i no per una qüestió de necessitat.
Dades destacades de GLOBALLEIDA sobre els assessoraments, empreses creades i persones assistents a cursos de formació en 2017
Al 2017 els tècnics de GLOBALLEIDA han assessorat un total de 196 persones emprenedores a la ciutat de Lleida. D’aquestes 196 persones, 104 corresponen a homes (53%) i 92 corresponen a dones (47%).
Com a resultat s’han creat un total de 17 noves empreses que han generat 26 llocs de treball i una inversió inicial de 255.769,73€. D’aquestes 17 noves empreses creades, 9 de les persones promotores han estat dones (53%) i 8 homes (47%).
Si ampliem les dades dels assessoraments i empreses creades incorporant les dades dels tècnics de la província de Lleida que formen part de la Xarxa de Ceis de GLOBALLEIDA tenim que al llarg del 2017 s’han fet 597 assessoraments i s’han creat 67 empreses. El 53% corresponen a homes i el 47% corresponen a dones. Això suposa un total de 793 assessoraments i 84 noves empreses a tota la província de Lleida en el 2017.
Com exemple podem parlar del programa de consolidació empresarial T’ACOMPANYEM adreçat a persones treballadores i micropimes en el que han participat 20 empreses, promogudes per 26 persones de les què, el 55% de les persones participants han estat homes enfront un 45 % de dones.
Si parlem del programa Reempresa, entre el 2012 i el 2017 s’han aconseguit 1592 casos d’èxit a Catalunya i 92 a la província de Lleida. Concretament durant el 2017 a Lleida s’han aconseguit 27. Pel que fa al gènere el perfil del Cedent és un 55% homes respecte del 45% de dones. I en el cas dels reemprenedors, el 64% són homes i el 36% dones.
Pel que fa a la participació en les accions formatives que s’ofereixen a través del catàleg EmForma en un 51,7% són dones i un 48,3 són homes.